-10% na celou nabídku se slevovým kódem BEMONDI10. Doprava zdarma od 8 000 Kč.

Salón v rustikálním stylu

Nahrávám...
Salón v rustikálním stylu

Rustikální styl - čím se charakterizuje

Ačkoliv je pro mnohé z nás rustikální interiér spojen s venkovskou atmosférou a rustikální nábytek s těžkými dřevěnými prvky, už dávno lze tento styl vytvořit moderně a odlehčeně. Ještě donedávna se nejlépe hodil do prostorných domů a největší radost z něho měli příznivci slow life. Dnes lze snadno v tomto stylu zařídit i malý obývací pokoj.

Moderní rustikální styl

Moderní rustikální styl

Rustikální styl s moderním nádechem je čím dál tím více populárnější. Při zařizování interiéru v moderním rustikálním stylu je důležité zachovat si umírněnost, aby nedocházelo ke zmíněnému dojmu těžkosti, přehnanosti nebo kýčovitosti. Nábytek z masivního dřeva s nádechem lehkosti se přirozeně hodí také do menšího bytu. Důležitou roli hrají doplňky. Přírodní látky a barvy zútulní interiér, zatímco doplňky ze skla nebo z kovu navodí moderní atmosféru. Celkový dojem dekorace podtrhnou rostliny, které skvěle vypadají v tradičních i v moderních interiérech.

Rustikální kávový stolek

Jaký nábytek v rustikálním stylu lze vybrat do obývacího pokoje?

Rustikální příborník

Příborník je univerzálním kusem nábytku. Už dávno není typický pouze pro jídelnu, ale hezky se prezentuje i v jiných místnostech. V obývacím pokoji úspěšně nahradí například vitrínu. Lze do něj uložit nejen prostírání stolu a sklo, ale také dekorační předměty nebo knížky. Příborník v obývacím pokoji může být vysoký, otevřený, prosklený, nebo nízký jako komoda. Příborník může být také vyřezávaný a bohatě zdobený. Pokud vybíráme příborník v rustikálním stylu, měl by být jednoduchý, skromnější, nebo dokonce minimalistický. Skutečným klenotem bude příborník se starým nádechem.

 

Komoda do obývacího pokoje

Komoda v obývacím pokoji má podobnou funkci jako příborník. Může doplňovat interiér. Pokud vybereme velký, působivý model, komoda převezme reprezentativní roli a bude hrát v interiéru první housle.

Komoda do obývacího pokoje

Rustikální pohovka

Bez ohledu na styl, ve kterém zařizujeme náš obývací pokoj, je jeho ústředním bodem pohovka a křesla. V rustikálním obývacím pokoji vlastně nemáme ani jinou volbu. Pohodlná pohovka, na které se můžeme položit a číst knížku, dívat se na film, hovořit s blízkými nebo uspořádat polštářovou bitvu. Je místem, na které si můžeme lehnout a nemyslet na nic, nebo naopak, přemýšlet o všem. V rustikálním obývacím pokoji bude skvěle vypadat také moderní pohovka. Ale pokud si vybereme pohovku s rustikálními prvky, měla by mít syrový, jednoduchý, dřevěný rám, sedadlo a opěradlo čalouněno odolnou bavlnou nebo lnem, který je příjemný na dotek. Třešničkou na dortu mohou být polštáře, lněné přehozy nebo vlněné přikrývky, po kterých můžete sáhnout za chladnějších večerů.

Rustikální pohovka

Rustikální kávový stolek

Život domácího pecivála by byl neúplný bez kávového stolku, umístěného vedle gauče. Není až tak důležité, zda to bude příruční kávový stolek, lavice nebo velká truhla s otevíracím víkem a kovanými úchytkami. Takový kus nábytku v obývacím pokoji prostě nemůže chybět. Většinou se používá k odložení počítače, položení šálku kávy nebo sklenky šampaňského. Požitkář si možná takový stolek pořídí také jako podnožku. Toto je samozřejmě napsáno s nadsázkou. Pokud jste dosud žili bez kávového stolku, je čas to co nejdříve změnit.

Rustykalny stolik kawowy

Dřevěná TV skříň a nábytková konzole místo obývací stěny

Zdá se, že doba obývacích stěn už je dávno pryč, přesto je pořád najdeme v mnoha domácnostech. Chtěli bychom být pro Vás inspirací k hledání nových nápadů. Obývací stěnu lze nahradit rustikální TV skříní nebo nábytkovou konzolí se zajímavou formou. I když nemáte televizi, dřevěná TV skříň poslouží jako místo pro květiny nebo pro jiné doplňky.

Dřevěná TV skříň

Rustikální knihovna

Mnoho z nás si neumí představit obývací pokoj bez masivní dřevěné knihovny nebo regálu. Barevné hřbety knížek. Rovnoměrně uspořádané nebo naopak zdánlivě chaotické, přesto se v nich jejich majitel bez problému vyzná. Přátelé, bez kterých je vše obtížnější, a s nimiž je vše mnohem lepší. Pro některé jsou pouze dekorací, pro jiné jsou k životu nezbytné jako vzduch. Knížky. Najděte pro ně vhodné umístění. Žebříková knihovna, nástěnný regál, skleněná knihovna, určitě je z čeho si vybírat.

Rustikální knihovna

Rustikální dekorace

Téma rustikálních dekorací do obývacího pokoje je téměř nevyčerpatelné. Především velká zrcadla v dřevěných rámech, která kromě nepochybného požitku z vlastní fyziognomie, opticky zvětšují místnost. Využití dřevěných dekoračních panelů je originálním a efektivním nápadem. Takový panel bude skvěle vypadat buď na stěně nebo jako stálá pokojová zástěna. Nové nápady přinášejí nové možnosti. 

Pokud máte rádi romantické večery při svíčkách, nezapomeňte si dokoupit svícny. Mnoho obchodů má velký výběr skleněných svícnů. My nabízíme dřevěné svícny, které se krásně hodí do podkrovních a industriálních interiérů. Cihlová zeď se pro ně stane dokonalým pozadím. 

Milovníci květin mají také široký výběr a prostor, ve kterém se mohou vyřádit. Možnosti jsou opravdu široké: různé druhy dřevěných květináčů, kryty na květináče nebo stojany na květiny.

Rustikální stůl a jídelní židle

Pokud máte k dispozici dostatečný prostor, ideálně se ve Vašem obývacím pokoji bude vyjímat dřevěný rustikální stůl a pohodlné jídelní židle. Dokonce i v moderně zařízeném interiéru bude velký dřevěný stůl vypadat pěkně, i když bude v surovém stylu. Nebojme se experimentovat a vytvářet originální kombinace nábytku. Zajímavého efektu dosáhneme, pokud zvolíme dřevěný stůl s drsným, nedokonalým povrchem. Suky, štěrbiny, neaktivní hmyzí chodbičky, to vše vytváří kouzlo přírodního dřeva a stává se jeho dekoračním prvkem. Vybíráme si to, co je přírodní a autentické, ne to, co je plastové, umělé a přeslazené.

Rustikální stůl a jídelní židle

Dřevěné židle jsou nejlepší volbou pro náš jídelní stůl. Mohou mít jednoduchou, syrovou formu nebo být zajímavé a originální. Čalouněné židle, které jsou pohodlnější než ty dřevěné, jsou stále více populární. Díky čalouněným jídelním židlím se mohou uskutečnit hodinové rozhovory u večeře. Vyberme si ty pohodlné, s lehkým profilovaným opěradlem, aby se nám pohodlně sedělo a nic nás netlačilo do zad.

Dřevěné židle

Rustikální styl dnes vypadá zcela jinak než kdysi. Naštěstí. Stricte rustikální interiér má své příznivce, ale ještě více populární je eklektický styl, ve kterém se různé styly prolínají. Někdy je jeden z nich více viditelný, jindy jsou styly v interiéru rozprostřeny rovnoměrně. Nechme si prostor pro představivost, pro lehkou bláznivost, se kterou se budeme cítit dobře a nebudeme se nudit. Nebojme se experimentovat.