-10% na celou nabídku se slevovým kódem BEMONDI10. Doprava zdarma od 8 000 Kč.

Pohovky do obývacího pokoje, jak vybrat ideální pohovku

Nahrávám...
Pohovky do obývacího pokoje, jak vybrat ideální pohovku

Pohovka je srdcem obývacího pokoje, osou, kolem níž se točí rodinný a společenský život. Pohovka poskytuje nejen pohodlné místo k odpočinku, ale také zdobí interiér a určuje jeho charakter. Čím byste se měli řídit při výběru ideální pohovky do obývacího pokoje? Než se rozhodnete, prohlédněte si nabídku obchodů, zjistěte, jaké jsou trendy, a především zvažte, jaká jsou vaše očekávání a potřeby. Náš text vám pomůže utřídit si informace a možná se i rozhodnout.

Typy pohovek do obývacího pokoje

Rohové sedací soupravy

Rohové sedací soupravy, které jsou ideální pro větší obývací pokoje, nabízejí dostatek místa k sezení, takže jsou ideální pro rodiny nebo časté hosty a vytvářejí pohodlnou odpočinkovou zónu. Jejich výhodou je optimální využití prostoru a pohodlí. Rohové sedací soupravy mají často hluboké sedáky a měkké polštáře, jsou pohodlné a umožňují relaxaci. Jsou elegantní, stylové a mají pěkný tvar. Rohy jsou k dispozici v široké škále stylů, barev a látek, rozsáhlý sortiment umožňuje snadno přizpůsobit individuálním preferencím a designu interiéru. Rohové sedací soupravy jsou funkční a často jsou vybaveny dalšími funkcemi, jako je úložný prostor na lůžkoviny, nastavitelné opěrky hlavy nebo vestavěné audiosystémy, které zvyšují jejich atraktivitu.
Výhody rohových sedacích souprav mohou být zároveň jejich nevýhodami. Především zabírají více místa než tradiční pohovky, což může být problém v menších místnostech nebo obývacích pokojích neobvyklého tvaru. Dalším aspektem je menší flexibilita při uspořádání. Rohovou jednotku je vzhledem k jejím rozměrům obtížnější přestavět. Čištění rohových sedacích souprav může být obtížnější než u tradičních sedacích souprav, zejména pokud mají četné opěrky hlavy, polštáře a záhyby, které mohou ztěžovat přístup do všech oblastí. Rohové sedací soupravy bývají také dražší než tradiční sedací soupravy, což může být důležitým faktorem při rozhodování o koupi, zejména pokud máte omezený rozpočet.

 

Rozkládací pohovky

Praktické řešení pro ty, kteří hledají další prostor na spaní. Rozkládací pohovky umožňují rychlou a snadnou přeměnu z pohovky na postel. Jejich hlavní výhodou je funkčnost: jsou ideálním řešením pro obyvatele menších bytů nebo pokojů pro hosty, kde je každý metr čtvereční drahý. Mnoho rozkládacích pohovek má pohodlné matrace, takže spaní na nich je pohodlné a příjemné jak pro hosty, tak pro běžné uživatele. Rozkládací pohovky s možností přeměny z pohovky na lůžko nabízejí větší flexibilitu při uspořádání místnosti a umožňují snadno měnit rozložení nábytku podle potřeby. Jaké jsou jejich nevýhody? V porovnání s tradičními pohovkami může být sezení na rozkládacích pohovkách méně pohodlné, zejména pokud mají tenčí a tvrdší sedáky. Některé rozkládací pohovky mají složité nebo chatrné skládací mechanismy, což může vést k problémům s funkčností nebo k nutnosti častější údržby či opravy. Rozkládací pohovky vyžadují další prostor, aby se daly volně rozložit, což může být v menších místnostech problém. Dalším aspektem je cena. Rozkládací pohovky mohou být dražší než klasické pohovky. Některé rozkládací pohovky se kvůli své složité konstrukci čistí obtížněji než klasické pohovky.

 

Modulární pohovky

To je v posledních letech skutečný hit. Modulární sedací soupravy se skládají ze samostatných modulů, které lze podobně jako stavební kostky kombinovat a uspořádat do různých konfigurací a hrát si s nimi, abyste si vytvořili dokonalé uspořádání obývacího pokoje. Vyznačují se multifunkčností a flexibilitou, což jim umožňuje přizpůsobit se měnícím se potřebám a rozměrům místnosti. Umožňují libovolně kombinovat a konfigurovat prvky v závislosti na vašich potřebách a peněžence, můžete si koupit základní moduly pro začátek a pak je doplnit a vytvořit si konfiguraci podle svých představ. Rohové moduly, pufy a středové moduly nabízejí téměř neomezené možnosti designu. Modulární pohovky jsou moderní, mají výrazný design a krásné tvary. Prodejci je často nabízejí z vysoce kvalitních tkanin se snadno čistitelnými vlastnostmi, například s vodoodpudivou úpravou nebo úpravou šetrnou k domácím zvířatům. Kromě toho existují modulární pohovky vybavené úložným prostorem na lůžkoviny, vestavěnými konferenčními stolky nebo područkami, které fungují jako police. Mají tedy modulární pohovky nějaké nevýhody? Především bývají dražší než tradiční pohovky, a to kvůli jejich modulární konstrukci a možnosti přizpůsobení. Montáž modulárních pohovek může být časově náročnější a vyžaduje větší pozornost při spojování a umísťování jednotlivých modulů.

Kožené pohovky

Jsou ideální pro ty, kteří oceňují propracovaný design a odolnost. Pokud se rozhodnete pro přírodní kůži, vydrží vám pohovka mnoho let bez viditelných následků opotřebení. Kožené sedací soupravy jsou k dispozici v těžké a masivní podobě, ale také v lehčí, elegantní podobě, jako je chesterfield. Kožené sedací soupravy jsou funkční a snadno se udržují v čistotě, ale vyžadují speciální přípravky pro péči, které pomáhají udržet kožený povrch v dobré kondici. Kromě toho by měly stát na místě, kam dopadají sluneční paprsky v omezené míře.

Co byste měli zvážit při výběru pohovky do obývacího pokoje?

Prostor

Pečlivě si změřte prostor, který máte v obývacím pokoji k dispozici, abyste si vybrali pohovku, která do něj dokonale zapadne, nebude přeplňovat interiér, ale bude celé uspořádání doplňovat. Je dobré vyznačit rozměry vybrané pohovky na podlaze obývacího pokoje, což lze provést pomocí značek křídou nebo proužků vystřižených z papíru. To vám pomůže posoudit, kolik skutečné podlahové plochy pohovka zabere a kolik volného prostoru kolem ní zůstane.


Styl a design interiéru

Vyberte si pohovku, která bude ladit s celkovým uspořádáním. Může to být minimalistická moderna, klasická elegance nebo rustikální syrovost. Můžete si také vybrat pohovku, která bude kontrastovat s interiérem, například pohovku ve stylu Ludvíka XVI. zakomponovanou do syrového prostoru. Je důležité, aby byl celek promyšlený a ucelený.


Funkčnost

Zamyslete se nad tím, jaká jsou vaše očekávání. Pokud potřebujete další místo na spaní pro hosty, zvažte rozkládací pohovku. Pokud chcete flexibilitu uspořádání, zvažte modulární pohovku.


Komfort

Zkontrolujte, zda je pohovka dostatečně měkká a pohodlná, jaká je hloubka sedáku a zda dostatečně podpírá záda. Pohodlí je pro každodenní používání klíčové.


Čalounický materiál

Vyberte si látku, která vyhovuje vašim potřebám a životnímu stylu. Kůže může být elegantní, ale látka může být útulnější a snadnější na údržbu.

Doplňkové rady

Před nákupem si pohovku vyzkoušejte. Než se rozhodnete, ujistěte se, že je pohodlná a splňuje vaše očekávání.

Dbejte na kvalitu. Investice do kvalitnějšího nábytku se může vyplatit z dlouhodobého hlediska a zajistit trvanlivost a pohodlí na mnoho let dopředu.

Podívejte se na další funkce. Některé pohovky mají zabudovaný úložný prostor na lůžkoviny, nastavitelné opěrky hlavy nebo dokonce audiosystém. Zvažte, zda pro vás takové funkce budou užitečné.

Výběr dokonalé pohovky do obývacího pokoje může být náročný úkol, ale dobrá představa o nabídce obchodů a zohlednění důležitých faktorů, které jsme zmínili výše, vám pomůže učinit to nejlepší rozhodnutí. Nezapomeňte, že pohovka je ústředním prvkem vašeho obývacího pokoje, proto se vyplatí pečlivě zvážit různé možnosti.